Khasiat Kurma Mengikut Sains

March 5, 2021

1. Melancarkan Pencernaan

Kurma mengandungi serat yang tinggi dimana ia mampu mengatasi masalah pencernaan lagi-lagi sembelit. Oleh itu, kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit boleh cuba bagi kurma dahulu sebelum cuba bagi alternatif lain.

2. Mencegah Penyakit Anaemia

Kurma dapat membantu mencegah penyakit kekurangan darah merah akibat kekurangan pengambilan zat besi dalam makanan. Kandungan zat besi dalam kurma adalah tinggi dan membantu menambahkan sel darah merah dalam badan. Kurma juga merupakan alternatif yang paling baik kerana tidak menunjukkan kesan sampingan seperti mual, sakit kepala, atau sembelit seperti dalam pengambilan tablet zat besi.

3. Kaya Mineral Potasium & Kalsium

Ini menyebabkan mengapa kurma sentiasa disarankan untuk ibu yang mengandung. Kandungan potasium dalam kurma adalah 2.5 kali ganda lebih tinggi daripada buah-buahan lain. Kepentingan kalsium bukan sahaja untuk ibu mengandung, tapi untuk semua jenis usia terutama kepada mereka yang telah berumur.

4. Mengandungi Vitamin & Amino Acid

Kurma mengandungi vitamin C, tiamin, riboflavin, asid folik, Vitamin A dan kesemua dua puluh jenis asid amino. 

5. Mencegah Kanser

Kurma dilaporkan mengandungi bahan antipengoksida yang mengandungi komponen penting untuk mencegah kanser. Kajian saintifik telah melaporkan yang kandungan komponen fenolik dalam kurma adalah paling tinggi pada peringkat awal pemasakannya dan berkurang apabila kurma masak.

6. Meningkatkan Kesihatan Otak

Buah kurma boleh membantu meningkatkan fungsi otak. Oleh itu, kanak-kanak digalakan mengambil kurma untuk sebab ini, kerana bukan hanya kismis sahaja yang mampu meningkatkan kesihatan otak.

Kajian makmal telah mendapati kurma dapat membantu menurunkan penanda radang, seperti interleukin 6 (IL-6), di dalam otak. Tahap IL-6 yang tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit neurodegenerative yang lebih tinggi seperti Alzheimer’s. Di samping itu, kajian terhadap sekumpulan haiwan telah menunjukkan kurma dapat membantu mengurangkan aktiviti protein beta-amyloid, yang boleh membentuk plak di otak. Apabila plak mengumpul di dalam salur darah otak, ianya mungkin mengganggu komunikasi antara sel-sel otak, yang akhirnya boleh membawa kepada kematian sel otak dan penyakit Alzheimer.

Comments 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *